Psicología Tarragona

Una mica d’història sobre Gestalt

Psicologia-Tarragona-desafios-psicologos

La teoria de la Gestalt va aparèixer a l’Alemanya de principis de segle XX com a reacció a la psicologia conductista, que rebutjava la consideració dels estats subjectius de consciència a l’hora d’investigar sobre el comportament de les persones i posava èmfasis en els efectes que el context familiar, i per extensió social i cultural, té sobre nosaltres. A diferència dels conductistes, els investigadors que s’adscrivien a la teoria Gestalt es preocupaven bàsicament per estudiar els processos mentals que per aquella època es consideraven una cosa fonamentalment invisible, al no existir eines per a arribar a conèixer bé el que ocorrerà en el cervell.
D’aquesta manera, la teoria de la Gestalt ens acosta a una concepció de l’ésser humà caracteritzat pel seu paper actiu a l’hora de percebre la realitat i prendre decisions. Segons els gestaltistes, tots creguem en la nostra ment imatges més o menys coherents sobre nosaltres i el que ens envolta, i aquestes imatges no són la simple unió de les seqüències d’informació que ens arriben a través dels nostres sentits, sinó que són una mica més.
Construint la realitat i interpretant-la
La paraula alemanya Gestalt, que moltes vegades es tradueix a l’espanyol com a «forma», representa aquest procés pel qual construïm marcs de percepció de la realitat: totes les persones interpretem la realitat i prenem decisions sobre ella sobre la base d’aquestes «formes» o «figures» mentals que anem creant sense adonar-nos. La teoria de la Gestalt se centra en donar explicacions sobre la nostra manera de percebre les coses i prendre decisions a partir de les «formes» que creguem.
Exemples per a entendre la idea de «forma»
Un exemple d’això el podem trobar en les pel·lícules. Malgrat ser una successió de fotografies que passen ràpidament, nosaltres les percebem com una cosa molt diferent: una seqüència d’imatges en moviment.
A pesar que aquesta qualitat (el moviment) no estigui present en les diferents imatges, el que experimentem és una globalitat que sí que té aquesta propietat. Des de la perspectiva de la teoria de la Gestalt això és així perquè creiem formes globals sobre la realitat que ens envolta, en comptes de limitar-nos a rebre passivament la informació que li arriba de tot arreu i reaccionar en conseqüència.
El mateix queda manifestat clarament quan veiem aquestes il·lusions òptiques en les quals apareixen dues o més imatges superposades però no som capaces de veure més d’una alhora: la globalitat de la figura sembla apoderar-se dels nostres sentits