L’ús de contes infantils per afrontar el confinament
En els últims blogs ens hem concentrat en el nostre estat emocional, amb els consells per superar la crisi emocional pel coronavirus, i els consells per conservar la calma en situacions excepcionals, però no hem d’oblidar-nos dels membres més petits de la família.
Aquests dies de confinament les famílies estem fent tot un seguit d’accions amb els nens per tal que sigui el més “amable” possible. En aquesta situació, els pares acabem extasiats, nerviosos i preocupats. Intentem estimular de totes les maneres possibles per mantenir la seva ment allunyada de les preocupacions que nosaltres mateixos tenim per la situació. Aquesta preocupació, molt nostra, encara esgota més, ens allunya dels infants i acaba bloquejant-nos.
Sovint oblidem que els nens són supervivents, ens ho demostren dia a dia. Com va dir M. Montessori “els menors tenen una capacitat d’adaptació que cap adult posseeix”. Matinen, esmorzen ràpidament, van a l’escola d’hora, es tanquen hores i hores seguides, fan extraescolars. L’hora d’arribar a casa és, amb sort, a les set de la tarda. Quan arriben, ràpidament comencen les rutines; banys, sopars… Tot això fa que disposem de molt poca estona, impedint que puguin gaudir de nosaltres.
El confinament ens proporciona temps amb els fills
Això no vol dir que el confinament sigui convenient, però sí que s’han trencat les dinàmiques diàries abans esmentades i ara pot ser un bon moment per assajar-ne de noves. Els nens en edat primària, sis, set i vuit anys porten vivint “contra natura” un cert temps.
Vivint sota els horaris i rutines esmentades anteriorment hem de reflexionar: D’aquesta manera com arribem a ells? Quan tenim temps perquè ens expliquin el que senten? Com ens apropem al seu món emocional?
Ara és el moment. Podem aprofitar el temps junts que el confinament ens brinda i transformar el confinament en una oportunitat.
Amb els més petits podem explicar contes infantils per aprofitar el temps ofert pel confinament.
Com apropar-nos explicant contes des del cor
Explicar contes tradicionals, els de tota la vida, és una manera d’apropar-nos, sense prejudicis, al món emocional dels nens.
La interpretació de les emocions a través dels personatges dels contes ajuda al nen a expressar el que pot sentir. Per exemple, la por a l’abandonament (Hansel i Gretel), el rebuig dels altres (L’aneguet lleig), la pèrdua d’un ésser estimat, l’àvia (La Caputxeta vermella). Són contes sense floritures i directes, que ens parlen de les dificultats de la infància. Aprofitem els contes de sempre, sense embuts, per entrar a les emocions més inconscients dels nostres fills. Ajudem-los a expressar des del cor.
Quan sortim d’aquesta situació tan excepcional que estem vivint, des de SN Psicologia realitzarem un taller de contes tradicionals per treballar les emocions dels nens.
Us mantindrem informats, però no deixeu de practicar-ho mentrestant a casa vosaltres mateixos.